Jacobus van Looy

Haarlem 1855-1930

zelfportret met blauwe schilderskiel 1896 67,7 x 53 cm

Zelfportret met blauwe schilderskiel, 1896 67,8 x 53 cm

De Stichting Jacobus van Looy is de eigenaar een omvangrijke collectie schilderijen, tekeningen, manuscripten, boeken en memorabilia van de Haarlemse schrijver-schilder Jacobus van Looy (1855-1930)

De binnentuin van het Burgerweeshuis

Jacobus van Looy groeide vanaf zijn vijfde jaar op in het Haarlemse Gereformeerde Burgerweeshuis aan het Groot Heiligland.In dit monumentale gebouw is nu het Frans Hals Museum gevestigd. Hij kreeg een opleiding tot huis- en rijtuigschilder. Hij was echter een getalenteerd tekenaar en kreeg na de opleiding tot tekenleraar door financiële ondersteuning van de Directeuren van De Teylers Stichting, de mogelijkheid om aan de Rijksakademie van Beeldende Kunst in Amsterdam te studeren.
In 1892 trouwde Jacobus van Looy in Amsterdam met Titia van Gelder. Het echtpaar vestigde zich in Soest waar zij tot 1913 bleven wonen. In dat jaar verhuisden de Van Looys naar Haarlem waar zij een pand aan de Kleine Houtweg zouden betrekken. Vanaf die tijd leidde de kunstenaar een wat teruggetrokken maar zeer arbeidzaam leven, waarbij hij overdag schilderde en ’s avonds schreef. In februari 1930 overleed Jacobus. Zijn vrouw zou hem tien jaar overleven. Ter nagedachtenis aan haar echtgenoot richtte zij hun woonhuis in als een permanente tentoonstelling van zijn werk. Zij had inmiddels voor dat doel het huis met enige vertrekken laten vergroten.
Titia van Gelder

Titia van Looy-van Gelder

Na Titia’s dood rezen er problemen. De collectie werd geveild. Gelukkig kon een groot deel worden “gered” doordat het in aller ijl opgerichte comité “Het Huis van Looy” een aantal stukken kocht. Het comité is later overgegaan in de Stichting Jacobus van Looy. Vanaf 1969 is het bezit van de Stichting ondergebracht in het Frans Halsmuseum.
Huis van Looy Kleine Houtweg, Haarlem

Haarlem Archief foto: Huis Van Looy, Kleine Houtweg, Haarlem

 

4 reacties op Jacobus van Looy

  1. Wiepke Loos schreef:

    Geachte Stichting,
    Ben aan een grote opruiming van mijn boeken begonnen, en bezit een aantal vroege drukken van Van Looys boeken. Niet alle in goede staat, maar wellicht kan ik de Stichting en toch een plezier mee doen. Hoor graag van u.
    Met vriendelijke groet,
    Wiepke Loos.

  2. Sipke Faber schreef:

    Tot 1967 woonde ik in Haarlem, alwaar ik ben geboren. Dikwijls reed ik over de kleine Houtweg waar mij het voormalige museum altijd opviel. Dat museum werd echter nooit genoemd. Ik was er wel nieuwsgierig naar. Jaren later zag ik ergens een schilderij of plaatjes in een boek van een of meer schilderijen van van Looy en werd ik daardoor getroffen. Tijdens een bezoek aan Haarlem wilde ik het museum bezoeken, maar dit bleek tot mijn tekeurstelling niet meer te bestaan. Nu lees is dat een collectie met werken van van Looy in depot worden bewaard. Niemand krijgt ze te zien. Zo zonde. Laat het Frans Halsmuseum zijn cultuurhistorische verantwoordelijkheid oppakken en een ruimhartige tentoonstelling inrichten over deze vrijwel vergeten, maar grote kunstenaar. Nog beter zou het zijn als het museum weer in ere wordt hersteld, liefst aangevuld met werk van tijdgenoten. De 19e eeuw is toch al zo onderbelicht in de Nederlandse musea.

  3. Mirjam Gerrits schreef:

    Ik ben in het bezit van het boek Feesten van Jac. van Looy.
    het is een boek van 1903 en is genummerd.
    Heeft u misschien interesse?

  4. Mark Stut schreef:

    Er zijn een aantal proefschetsen in mijn bezit die hij gemaakt heeft tijdens zijn reis naar aanleiding van zijn prix de Rome reis.
    Indien u geïnteresseerd bent kunt u deze eens zien.

    Met vr gr Mark Stut.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.